Feriepenger, oppsigelse og sluttoppgjør...

Vis som: | |
31

Jeg har sagt opp i min nåværende jobb, hvor siste arbeidsdag er 1.Juli.
Jeg har fått beskjed av arbeidsgiver at jeg vil få et sluttoppgjør på siste lønningen, der jeg også vil få utbetalt feriepengene jeg har tjent opp i år, dvs feriepengene jeg egentlig skulle fått neste år. Det som er litt dumt for min del er at jeg må betale 50% skatt av feriepengene dersom jeg får dem i et sluttoppgjør. Jeg har snakket med arbeidsgiver om at jeg helst vil ha dem i januar 2007 for å slippe skatten på feriepengene mine, men har fått beskjed om at jeg ikke har krav på å få dem neste kalender år, pluss at bedriften ikke vil ha noen "løse tråder" hengende etter min fratreden.

Hva har jeg egentlig krav på her? Har jeg krav på å få feriepengene mine fra i år neste år, eller må jeg rett og slett godta å betale 50% skatt på dem, og ta dem med sluttoppgjøret??

Mvh, Ung og Forvirret.

Av Gutt den 28/05/2006 - 11:30
10

Men høres rart ut at du ikke kan få dem i januar.
Jeg slutta i en jobb å ba om å vente med feriepengene til januar å det var ingen problemer med det. Det må jo være et sted du kan få sjekka om du kan velge når du vil ha dem selv.
Prøv å undersøk , du har jo fortsatt litt tid på deg..

Av PKX den 28/05/2006 - 11:36
3

Før i tiden ble feriepengene alltid utbetalt året etter, men loven ble endret, slik at arbeidstaker har krav på å få dem når man slutter, men man kan også vente til året etter. Dermed står arbeidsgivere ganske fritt, faktisk. Du har neppe krav på å få dem til neste år, men arbeidsgivere flest pleier være fleksible og vente dersom arbeidstaker ønsker det. Dessverre er ikke alle slik. Enkelte ønsker ryddige forhold og få unna all "gjeld" til tidligere arbeidstakere. Trøsten får være at for mye betalt skatt i år, får du igjen til neste år. Og husk at feriepenger faktisk ikke er skattefrie i det hele tatt, men når de utbetales året etter, har skattemyndighetene beregnet skattetrekket slik for året at man har tatt hensyn til opptjente feriepenger også.

Av Ung og Forvirret den 28/05/2006 - 11:41
2

Har sjekket lovdata.no nå, ble ikkeno særlig klokere faktisk...

§ 11. Utbetaling av feriepenger

(3) (Utbetaling ved opphør av arbeidsforhold)

Opphører arbeidsforholdet, skal alle opptjente feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden. Den del av feriepengene som ikke lar seg beregne innen dette tidspunkt, kan utbetales i forbindelse med det avsluttende lønnsoppgjør.

I utbetalingen kan det gjøres fradrag med et beløp som utgjør 1,4 prosent av det feriepengegrunnlag som er opptjent hos vedkommende arbeidsgiver i det forkortede opptjeningsår 1 mai - 31 desember 1988.

Av PKX den 28/05/2006 - 11:42
1

"Feriepenger ved oppsigelse
Når arbeidsforholdet opphører, skal arbeidstakeren ha utbetalt feriepengene som er opptjent fram til sluttdato. Utbetalingen skal skje siste lønningsdag før fratreden. Dersom deler av feriepengegrunnlaget ikke lar seg beregne innen dette tidspunktet, kan dette beløpet utbetales i forbindelse med det avsluttende lønnsoppgjøret"

Som du ser, du må nok godta arbeidsgiverens ønske om utbetaling når du slutter. Du kan lese selv her: http://www.arbeidstilsynet.no/info/tema/feriepenger.html

Av Ung Og Forvirret den 28/05/2006 - 12:03
1

Hvis jeg har skjønt det rett nå, så har det i bunn og grunn null niks å si om jeg får feriepengene nå eller i januar, fordi det jeg blir trukket i skatt av feriepengene nå får jeg tilbake på skatten neste år, siden jeg da betaler for mye skatt i år?

Bottom line, jeg taper ingenting på å få dem i år? Sånn jeg har skjønt det i allefall...

Av Beachboy den 28/05/2006 - 23:33
11

Det er en generell misoppfattelse at feriepenger er skattefrie. De er ikke det, for man betaler en høyere skatt resten av året for å slippe skatt den måneden man tar ferie og halv skatt ved jul. Når man har tabelltrekk så er skatten beregnet og fordelt på 10,5 måneder for at dette blir riktig. Det du eventuelt blir trukket for mye nå av de ekstra feriepengene vil du derfor få igjen ved skatteoppgjøret neste år. Det er derfor like greit og faktisk bedre for deg å få feriepengene med en gang.

Mvh
Beachboy

Av janit74 den 29/05/2006 - 08:17
9

Du taper ikke noe på å få utbetalt feriepengene i år, men på kort sikt kan det se slik ut :-).

Et lite råd på veien er å sette av feriepengene du mottar i år slik at du kan ta "fri uten lønn" som ferie neste år. Hvis du begynner i ny jobb 1. juli har du bare halv ferie neste år, men du har krav på å kunne ta fri i minst 4 uker.

Lykke til i ny jobb!