Betennelse i beinvev

Vis som: | |
51

Hei, kan noen hjelpe meg med litt info om betennelse i beinvev?

Hva heter denne lidelsen på fagspråket?
Hvilken behandling er mest vanlig for dette?
Er det store likheter mellom symptomene på betennelse i beinvev og osteomyelitt?
Finnes det noen måter man kan lindre smertene dette medfører forutenom medisin?
Hvordan diagnotiserer legen dette, hvilke undersøkelses metoder blir brukt?
Har du annen info om denne tilstanden blir jeg også veldig glad for det.

Av ELIN den 03/03/2005 - 19:54
12

Kan deseverre ikke svare deg,men lurer på om betennelse i beinvev og bindevevsbetennelse er det samme?
Fikk nemlig høre av legen nettopp at jeg har bindevevsbetennelse...
Skal på en utredning,men må vel vente en stund før dèt skjer.
Derfor håper også jeg at en eller annen kunne svare på dette.
Mvh
Elin

Av anonym. den 05/03/2005 - 12:20
2

kalles dette…..

Den kan komme som lyn i fra himmelen, snertene jager i alle lemmer, det er en fryktelig smertetilstand som legene endelig har fått øyene opp for.

Nei, du kan ikke spise smertestillende i haugevis , men du må få smertestillende men de må være sterke.
Som regel må denne lidelsen rett og slett verke seg ut av kroppen, men der vil alltid ligge noe til grunn at dette slår ut slik som angst og depresjoner.
Har du dette må du nok få oppfølging av en psykiatriker osv.

Lykke til.

Av Eric den 08/03/2005 - 16:51
11

Betennelse i ben heter Osteitt på fagspråket og er som oftest forbundet med benmargsbetennelse(Osteomyelitt).
Men sees også ved komplikasjoner som følge av kroniske infeksjoner i sår, arteriellesår operasjoner, tann og brudd.
Mange pasienter får da antibiotika profylaktisk langtidsbehandling ved fare for osteitt.

Benhinnebetennelse (Periositt). kan skyldes lokal irritasjon, som feks tennis-albue,benmargsbetennelse, tuberkulose og infeksjon gjennom et sår som gjør det mulig for bakterier å trenge inn (oftest stafylokokker).
Ved behandling av tannrøtter kan skader på kjevens benhinne være årsak til betennelse som igjen fører til smertefull hevelse.
Behandling av benhinne betennelse er avhengig av årsaken.
Bakteriell infeksjon behandles med antibiotika. Hvis det har dannet seg puss, må det infiserte området åpnes og tømmes.

Akutt osteomyelitt er en alvorlig sykdom som kan ha uspesifikke presentasjonssymptomer. Feber og redusert allmenntilstand er ikke alltid til stede. Røntgen, MR supplert med scintigrafi vil i de fleste tilfeller kunne bekrefte eller avkrefte diagnosen. Før behandling påbegynnes bør det, om mulig, gjøres aspirasjon fra bein eller ledd.
Utredning av kronisk osteomyelitt bør som sagt inkludere blodprøver, MR, scintigrafi og så langt det er mulig, også en nålebiopsi.

Osteomyelitt rammer, både barn og voksne. Det dreier seg om en bakterieinfeksjon i benvev, og er en ganske alvorlig infeksjon. Den krever kraftig antibiotikabehandling, og den kan være ganske vanskelig å ta knekken på fordi infeksjonen er i ben og fordi det kommer lite antibiotika til området. Symptomene er smerter og hevelse i ben, som regel høy feber og hos barn ofte alvorlig sykdom. Tidligere var det en alvorlig tilstand som ofte ble kronisk, men nå er behandlingen effektiv, men ofte langvarig.

Kronisk osteomyelitt er en meget kjedelig sykdom. Det kan være resultat av infeksjon med spesielle bakterier, ofte etter brudd eller operativ inngrep, der benvevet blir infisert av en eller annen grunn. Benvevet er ikke letttilgjengelig for antibiotika og antibiotikabehandling alene ofte ikke fører til helberedelse. Hvis det lykkes å finne fokus for infeksjoen kan det være mulig å fjerne det med kirurgisk inngrep etterfulgt av intens antibiotikabehandling. Det er verre om man ikke finnner avgrenset fokus. Forløpet avhenger tildels, og ikke minst valg av behanling, hva slags bakterier som er innvolvert. Gule stafylokokker er kanskje den hyppigste årsaken, av og til hvite stafylokokker, streptokokker det kan være tyfoidbakterier og andre relaterte tarmbakterier, tuberkelbakterier eller andre. Både prognosen og behandlingen er noe avhengig av hva slags bakterier du har. Det er relativt lite man kan gjøre for å forebygge nye utbrudd.

Benmargsbetennelse forekommer hovedsakelig hosbarn, bakterier fra betente mandler eller en byll følger blodstrømmen til benmargen.Vanligvis rammer betennelsen skinnebenet eller lårbenet, oftest nær kneet.Det første tegnet er smerter i kneet,kombinert med feber og kvalme. bakteriene kan også komme inn i benet fra en ytre skade på et hvilket som helst ben.
Hvis man ikke rask oppdager og behandler en betenellse i benmargen,vil den kunne spre seg og det er fare for danellse av en abcess, som ved å øke trykket og ødelegge blodårene i benet, kan begrense blodforsyningen slik at benet dør.
Etterhvert kan denne betennelsen gå videre og bryte igjennom og danne en fistel til kroppens overflate. Det blir ofte undersøkt om det er betennelser andre steder i kroppen som kan være årsaken til betennelsen. Hvis betennelsen ikke blir behandlet raskt, kan den vare ut livet. Pasienten bør derfor legges inn så snart som mulig, den angrepene legemesdelen holdes i ro om mulig spjelkes og antibiotika gis i store doser. En abcess kan åpnes og antibiotika injiseres direkte. Ved omfattende infeksjon og dødt benvev, kan benet åpnes ved operasjon og antibiotika brukes lokalt også her. I svært alvorlige tilfeller kan det være aktuelt å amputere den angrepene ledd.

Av Jan Olav den 19/02/2006 - 19:47
4

Takk for godt og opplysende innlegg