spørsmål rundt Opptrening rundt ankelbrudd?

Vis som: | |
7

Er det noe liv her? Jeg har nettopp hatt min 5 operasjon i ankelen, denne gangen en brusktrnsplantasjon hvor de fjernet to cm med bein og brusk fra kneet mitt og borret så de fast i ankelen min på det skadde området. For å komme til i ankelen måtte de lage et brudd i ankelen og så skru beinet på plass med to skruer etterpå. Er litt over to uker siden operasjonen.Men har operert ankelen i gjennomsnitt annenhvert år de siste ti årene og alle gangene har det blitt mellom 6-12 uker på krykker, men dette er første gang i gips. Merker jeg er litt lei:p men er jo uheldigvis litt vant med prosessen, men det gjør nesten så jeg er enda mere lei denne gangen, ikke et halvt år engang siden jeg sluttet på krykkene etter sist operasjon. Men det jeg prøvde finne ut og har prøvd finne ut er, ankelen min er ikke i 90grader nå, et godt stykke unna, og det jeg lurer på er når brudde er grodd og jeg får fjernet gipsen, og foten min er såpass skjev, er det farlig el er det normalt og mulig trenes og bøyes opp over tid så jeg kan tråkke og gå på foten min igjen? El burde jeg prøve dra til legen å bøye det opp i 90grader nå og tipse på nytt?da jeg tok frontene for noen dager siden var legen redd for å ta i for kraftig siden det er et frisk brudd og saken min er litt spesiell. Har ikke så sammarbeidsvillig ankel. Så er redd for å gjøre noe galt. Om ikke dette fungerer blir det protese eller avstiving, noe som ikke er ideelt for en på 24år. Men derfor er jeg redd for om ankelen min og brudde stivner og gror skjevt at det ikke går an å trene opp bevegelsen igjen? Noen som har noe erfaring rundt dette? Håpet det for vil så indelig at det skal gå bra denne gangen. Er så lei av å ha vondt hele tiden og sliten av å operere hele tiden fordr alle operasjone er mer misslykket enn den forrige. Håper noen kan hjelpe:)

Av Jøllis den 06/03/2011 - 03:28
8

Hei,

Jeg var borti noe av det samme for snart 1 år siden, så kanskje det kan hjelpe litt.

Jeg var uhelig å brakk ankelen ganske kraftig 5. Mai for snart 1 år siden. Legen min sa at ut i fra røntgenbildene så hadde jeg vridd ankelen 180 grader eller med rundt. (:
Jeg ble sendt til sykehuset og skulle egentlig oppereres innen 1-2 dager. Men etter som hevelsen min gikk veldig sakte ned så ble jeg liggende på sykehuset i ca 2 uker før jeg fikk opperert. Det ble litt ekstra utsettelse på grunn av 17. Mai og mange gravide som skulle ha keisersnitt som så klart ble prioritert først.

Et vanlig ankelbrudd tar normalt 30min ble jeg fortalt. Mens jeg ble liggende på operasjonsbordet i 77min etter som mitt brudd var ganske komplisert.
Det ble satt inn en god del skruer i ankelen men ingen plater (så vidt jeg vet)
Det er så mange som 26 ben i ankelleddet, så det er vanskelig å si hva et "normalt" ankelbrudd er :p

Etter å ha ligget 3 dager på sykehuset etter oprasjonen fikk jeg komme hjem.
Jeg ble liggende hjemme med gips i 3 uker. Etter som jeg også brakk venstre krageben og høyre håndledd i samme ulykken så var det til tider problematisk å hinke rundt på krykker.

Etter 3 uker fjernet jeg gipsen og stingene. Jeg reiste fort til fysioterapaut for å høre hva jeg burde gjøre.
Da jeg kom dit var det så godt som ingen bevegelse i ankelen og jeg gikk med foten til siden for å slippe store smerter.
Mens han fortalte meg hva jeg burde trene på tøyet han ankelen i ca 10min, og etter disse 10 minuttene kunne jeg gå neten helt normalt i ca 1min, siden musklene fort ble stive igjen.

Jeg skulle ha hjemmetrening hjemme i 1 uke først.
Denne treningen gikk ut på å legge et håndkled bak foten mens jeg satt med foten rett frem. (F.eks med foten i en sofa)
Jeg skulle bøye og tøye foten mot meg i 10min eller så lenge jeg klarte. Jeg fikk også beskjed om å bruke ispose så ofte som mulig når jeg ikke trente.

Etter 1 uke med håndkled trening kunne jeg nesten gå "normalt" med litt smerter.
Jeg fortsatte å gå til fysioterapauten 3 ganger i uken og trente hos han opp til 2 ganger til dagen.
Treningene bestod av vekter og stå på balansebrett/ball.

Etter 6mnd med trening og tøying hos fysioterapauten kunne jeg start å jogge lett på tredemølle.
Det gikk greit å jogge litt så lenge man varmet godt opp med f.eks spinningsykkel.
Min første joggetur var på 5km og jeg måtte gi meg på grunn av smerter i ankelen, og jeg kjente godt at smerten kom fra skruene i foten.
På grunn av dette liker jeg bedre å gå på spinningtimer å sykle turer etter som det er mindre belastning på ankelen og at man trener like bra musklene rundt ankelen.

Jeg skal snart inn å få tatt ut skruene igjen, men jeg er fremdeles ganske stiv i ankelen hvis jeg har sittet lenge stille. Men når jeg har gått 20m er det helt fint igjen.
Jeg har fremdeles litt smerter når jeg jogger, men smertene kjennes ut som stikking og dette kan tyde på smerter på grunn av skruene i ankelen.
Dette vil forhåpentligvis forsvinne når jeg får tatt ut skruene.

Så jeg vil ikke være redd for å tøye opp musklene igjen. Fysioterapauten min sa at jeg burdre trene så ofte som mulig, men med lite belastning. Og med en gang jeg kjente smerter skulle jeg stoppe.
Så jeg har altså trent en del hos fysioterapauten min og har også trent en god del spinning siden dette er en mye mindre belastning på ankelen enn å jogge.

Håper det oppklarer noen spørsmål.

Av Anonym den 08/03/2011 - 00:34
1

Tusen takk for såpas godt og utfyllende svar:-) Satte jeg veldig stor pris på, har begynt med noe av det samme nå, går fortsatt på krykker, men har begynt å prøve ta hele skritt, dvs ta skritt, men uten full belastning. Skal til fysio imorgen og legen i overimorgen (har tatt noen mr bilder som forhåpentligvis viser litt hvordan det ser ut inni leddet mitt). Så håper veldig at det set bra ut. Har begynt få mere vondt etter at jeg begynte "opptreningen". Men har ihvertfall fått betydlige bedre bevegelighet så det er godt. For var veldig bekymret for nettopp det at ankelen min skulle bli stiv og ikke klare få opp bevegeligheten igjen. Kjenner meg igjen i mye av det du sier. Men godt å høre det går rette veien for deg. Gir meg håp:)

Var godt å få litt tilbakemeldign på det. Blir jo bekymret, spesielt når jeg har vært igjennom 5 operasjoner nå. Skal helst ikke gjøre noe galt noe. Vil bare bli bra denne gangen!

Tusen takk:-)

Av Jøllis den 15/03/2011 - 00:04
4

Så bra at det kunne være til litt hjelp.

Hva var grunnen til at du måtte opperere så mange ganger? Etter min MR fikk jeg beskjed om at det var et ben som ikke var der det skulle. Men at det ikke hadde noe å si på bevegelighet osv. Får bare håpe på det beste.

Det er veldig viktig å komme godt i gang med treningen og trene ofte. Men man skal ikke trene så mye at man får smerter.
Jeg trente med et litt spesielt apparat hos fysioterapauten min, og jeg trente med 10kg vekt på ankelen i flere måneder. Hvis jeg gikk opp til 20kg fikk jeg store smerter med en gang, og fysioterapauten min sa jeg måtte bare forsette med lav belastning.
Ut i fra min erfaring klarer man å trene opp igjen 80-90% av bevegelsen innen få uker. Men det krever så klart en del trening. Men for å komme opp på på det magiske 100 tallet kreves det utrolig mange flere timer med trening.
For min del må jeg operere ut skruene mine for å bli helt frisk, men det kommer (:

En annen ting som kan være greit å vite.
Jeg fikk beskjed av fysioterapauten min at jeg ville få enda mer bevegelse etter at jeg fikk tatt ut skruene mine. Og legen min på sykehuset sa jeg kunne operere disse ut etter 3 måner. Noe som ble til 6mnd, som igjen ble til 12!

Jeg var veldig giret på å få ut disse skruene som gjorde vondt i ankelen når jeg trente. Og jeg var redd for at det skulle gå for lang tid før jeg kunne begynne å trene skjikkelig igjen.
Etter 6mnd tok jeg røntgenbilder privat for å få fortgang i prosessen. (Helse Norge er jo så effektivt) Fastlegen min så på bildene og mente det var grodd så pass fint at jeg kunne operere ut skruene. Han sendte så forespørsel til sykehuset om å få plass på ventelisten.
Jeg fikk brev om at jeg ikke fikk komme på venteliste før ut i Mai, 12mnd etter den første oprasjonen.
Men nå i etterkant ser jeg ikke så vondt på at jeg måtte vente 6 ekstra måneder. Jeg ble enda bedre i foten selv om jeg trodde at jeg ikke kunne bli bedre, og at alt var skruene sin feil.

Jeg klarer nå å løpe nermere 1 mil på tredemølle. Men det er klart jeg kjenner det i den høyre ankelen etter noen km.
Derfor foretrekker jeg spinningtimer. Jeg har 2-3 morgenspinninger i uken og man kan ikke se på meg at jeg har brukket ankelen for snart 1 år siden.
Etter 45min med spinning har jeg ingen smerter i det hele tatt (:
Det er derfor jeg vil anbefale dette ;)

Av Anonym den 01/05/2011 - 02:26
0

Hei Hei!

Tusen takk og så bra det går bedre for deg. Min historie er litt lang, men kan prøve korte den ned også får du bare skippe over om det blir kjedelig :P

Starta da jeg var 14 og skulle hjelpe en venninne opp heisen på snowboard. Hun ramlet slik at jeg fikk en rimelig hard vridning i ankelen. Hørte det knekke. Desverre fant ingen leger noe og ja mye frem og tilbake. Etter det begynte jeg å få låsninger i ankelen, dvs kunne få så vondt at jeg ikke klarte trå på foten eller bevege den. Gikk til leger, men de prøvde forklare det kunne være voksesmerter eller noe annet. Ingen hørte på meg så sluttet si jeg hadde vondt. Heldigvis var moren min vitne til en dag at jeg plutselig knakk og kunne ikke trå på foten, slik som mange ganger før og da fikk hun meg til en spesialist som fant ut at jeg hadde løs bruskbit i ankelen. Fikk den operert ut. Desverre følte jeg ikke at ankelen min ble så bra, nesten verre. Men fikk beskjed om at de ikke kunne gjøre noe mere så ble sendt til t nytt sykehus hvor jeg skulle gjøre en brukstransplantasjon. ;Men under operasjonen så oppdaget de at jeg hadde løs bruskbit igjen i ankelen. Så de avbrøt brusktransplantasjonen og fjernet brusken i en tro på at kanskje de forrige ikke hadde gjort så god jobb. Etter den operasjonen følte jeg det gikk bedre en periode, men det var før jeg begynte trappe litt opp fysioen og treningen, med engangt jeg tok et skittvidere fra balansebrette så knakk foten min og det ble ille igjen. Prøvde si at det var et spesielt sted som gjorde vondt, men fikk kun beskjed om at dette stedet ikke var der brusken hadde løsnet så de overså mine gjentatte forsøk på å forklare hvor smertene var lokalisert. Fikk også beskjed om at det ikke var noe de kunne gjøre. Måtte nok finne en måte å leve med smertene på. Gikk til fysio og prøvde trene opp foten, men kunne ikke godta at jeg skulle ha vondt for hvert skritt jeg tok i 70-80 år til så dro til en privat lege for å få en ny sjekk. Ble til slutt tatt noen flere bilder og de fant nok engang løs brusk. Ble sendt tilbake til der jeg hadde operert sist . Var en ny lege der og han forklarte meg at her var det ikke bare løs brusk, men et beinbrudd. Hadde en løs beinbit i ankelen som drev å slet på leddet og skapte smerter og låsninger. Der den løse beinbiten var, var der jeg gjentatte ganger hadde prøvd å forklare at smertene var lokalisert, men ingen hadde hørt på meg. Så fikk til slutt fjernet beinbiten og bruskbiten og tenkte at nå skulle jeg bli bra for nå var alt fjernet. Problemet var da at etter å ha gått med et brudd i nærmere 7 år var ankelen min rimelig slitt og ikke i topp stand. Men det så ut til å gå overraskende bra etter denne operasjonen. Tok det veldig sakte med fysioen og opptreningen. Ville ikke risikere noe. Men til slutt var ankelen min så godt som smertefri og vi tok steget videre med treningen og igjen så gikk det galt med engang. Smertene og låsningene kom tilbake og kampen min fortsatte med å få noen til å tro på meg at dette ikke var vanlige smerter som man kunne ha en stund, men gale smerter som betød løs brusk eller annet. Kom meg til slutt til enda et nytt sykehus som ville se nærmere. Vi fant ut at jeg skulle ta en avstivning av ankelen min for det ville sansynligvis gjøre meg bra, for da ville brusken bli fjernet og leddet ville bli stivt. Men ihvertfall ville det ikke være noe brusk som kunne løsne. Kom meg til operasjonen, legen som skulle operere meg ble syk så fikk en annen lege. Desverre fikk jeg sjokke dagen etter operasjonen at de ikke hadde gjort en avstivning, men at de hadde funnet løs brusk og fjernet den (som alle de andre gangene hvor alle hadde vært misslykka). Ble veldig lei meg og viste at dette her ikke ville gå. Noe legen erfarte siden jeg aldri ble smertefri etter den operasjonen. Måtte gå på krykker nesten hele tiden. Så legen innså fort at kanskje vi skulle se nærmere på historien min. Men de ville ta en brusktransplantasjon før de evt stivet av ankelen min fordi det er såpass stort inngrep og et inngrep man ikke kan ta tilbake. Da vil ankelen min være stiv. Gikk til slutt med på det. Så gikk inn til operasjon og igjen fant de løs brusk, men de gjennomførte brusktransplantasjonen! Så nå venter jeg å ser hvordan dette går.

Jeg hadde litt tro, men merker jeg er litt skeptisk. Dette mere fordi jeg har kastet krykkene etter råd fra lege og fysio, fordi må få trent opp bevegelighet og styrke. Problemet er at det gjør vondt. Men om det er riktig vondt eller gal er ikke enda godt å si. Men ankelen min er så stiv om jeg står stille et øyeblikk eller sitter i ro at jeg knapt klarer gå. Og trener jeg en del fysio får jeg så vondt på siden der jeg har operert at jeg nesten ikke kan ha på meg sko. Jeg begynner tro det kan ha med skruene å gjøre selv. At jeg burde fjerne de. Får snakke med legen. Men håper jo av hele mitt hjerte at dette er gangen jeg blir bra. For tror ikke jeg makter en operasjon til, men er vel mere det at jeg ikke makter å ha vondt hele tiden og gjennomgå operasjoner og styr. Holdt på i 11 år så blir jo litt sliten...

Men får krysse fingrene og håpe det skjer et mirakel!!:)

Av Frank i Hedmark den 08/05/2011 - 10:08
0

Heisan. Mye fornuftig prat her på denne tråden.
Har et noenlunde samme problem.
Ble operert i 2000 for ankelslitasje. Har nå en avstivet ankel som er fiksert med 2 skruer slik at ankelen ikke lenger kan bøyes opp og ned.
Må legge til at jeg ikke er eldre enn 41 år.
Etter denne operasjonen var det lang tid med gips. Først 4 uker med kalkgips for deretter 4 uker med Plastgips. Og selfølgelig lang tid med krykker.
Etter ca,. 6 mnd. begynte jeg på nytt på jobb. Det gikk kjempebra en god stund.
Men så begynte alt smertehelvete på nytt.
Sitter nå per dags dato og venter på neste inngrep. Det skjer nå 30 Mai.
Da skal skruene ut da det mest sannsynlig er disse som har gitt meg de siste plagene.
Viser seg at den spalten som skal bli " hel ved" ikke gror noe mer, det er derfor skruene skal ut. De mener på sykehuset at de kanskje er årsaken til stopp på bencelle veksten.
Samtidig håper de at når skruene er uta, at benflatene sitter sammen. Gjør de ikke det vil ortopedisk kirurg ta marg i fra hoften min mens jeg allerede er i narkose å fylle i den spalten i ankelen på nytt. Da vil det på nytt bli gips igjen :-(.
Det vil bli minimum 6 uker med gips.
Må legge til at jeg har ikke kunnet jobbe nå siden desember ifjor. Mektig dritt lei alt jeg nå.
Kirurgen har opplyst meg om at denne forestående operasjon må til uansett.
Jeg håper og tror at dette vil bli siste gang.
Hvis det vurderes å så bør man tenke seg godt om.
Det er ikke mulig å reversere ankelen etter på.
Har også brukt spesialsko siden jeg kastet krykkene og det er kjempeviktig.
Har spesialsko både vernesko fritidssko vintersko med mere.
Dette er veldig bra.
Må også legge til at min skade rer godkjent som yrkesskade, så derfor slipper jeg en del kostnader, både hos lege/sykehus og ortopediske hjelpemidler.
Sant... 600 kroner egenandel pr. skopar må jeg betale.
En minus til med skruer/metall i foten er minusgrader. Her jeg bor var det over 30 minus i vinter. Skal si det kjennes godt rundt skruene.

Men uansett ha en fin dag . Hilsen frank

Av Anonym den 30/05/2011 - 10:23
0

Hei.

Fikk et beinbrudd i ankel for et år siden som måtte opereres og festes med skruer. Etter noen dager fikk jeg store smerter og måtte på sykehus igjen. Hadde fått en
infeksjon i ankelleddet. Lå på sykehus til utredning en uke før jeg ble satt på antibiotika. Enden på visa var at brusken i ankel har blitt nesten borte og ødelagt, mest sannsylig
etter infeksjon.
Noe som har medført smerter og stiv ankel.
Var inne for vel en uke siden og fjernet skruene. De har tatt bakterieprøver av leddet og av skruene, for å se om de kan utføre en ankelproteseoperasjon.
Kan de ikke det har jeg et alternativ igjen og det er en avstiving av ankel.

Er det noen som har fått en ankelprotese?
Legene sier at de ikke er så holdbare og må byttes etter noen år . Noen med erfaring der ute?

Er igrunn skeptisk til både protese og avstivning men ser jo at noe må gjøres

Av Anonym den 04/09/2011 - 12:21
0

Ja, er grusomt når man skal ha så vondt hele tiden, jeg har veldig vondt etter den siste operasjonen, brusktransplantasjonen, er nok skruene, føles ut som de er på vei ut av anekeln, så¨skal operere de ut 30.september. Pga dette har jeg ikke klart få opp god bevegelse i ankelen fordi det gjør rett og slett for vondt. Håper bare av hele mitt hjerte at bare jeg får ut skruene vil det bli bedre. Fordi som du sier, du er 41 år. Noe som er alt for ungt. Jeg er 25 år nå og slik det ser ut forundrer det meg ikke om jeg får en avstiving før jeg blir 30 :/ Noe som da blir den 6 store operasjonen i ankelen, 7 om du tar med å få ut skruene. Er så utrolig lei. Har så utrolig lyst å oppleve hvordan det er å ikke ha vondt hele tiden :( Har hatt mer eller mindre vondt konstant i 11 år :S

Når det kommer til avstivinger og ankelproteser så har jeg også vært vurdert for dette, blir det som er neste ledd i min prosess, fare min har stivet av ankelen og med spesialsko (mbt) og slik så går det bra nok. Det som han sier er at siden han har stivet av i to ledd så blir belastningen i leddet foran i ankelen ekstra stor, så det sies at når man tar en avstiving må man sansynligvis ha en ny avstiving på neste ledd om en 10-25 år fordi da vil slitasjen ha blitt såpas stor på de forrige leddene.

Ankelprotese har jeg ingen egen erfaring med utenom det de fortalte meg når jeg ble vurdert, og det er at de også sansynligvis må byttes etter en stund fordi de blir slitt, men er som med avstivingen, kan fort ha dem en 10år ihvertfall om du er heldig. Så som jeg personlig tenke med all smertene mine, får jeg 10-25 år smertefri før jeg må gjennom ny operasjon så bare å sette igang :)

(hvilke sykehus er du på, om du ikke er på diakonhjemmet, vurder det, der er de veldig gode på både avstiving og ankelproteser!!)

Vet ikke om dette hjalp, men håper det ordner seg for dere begge to!! At ankelene blir bra for alle :)