kjøpe bolig med startlån fra kommunen - erfaringer?

Vis som: | |
19

hei
jeg er ei jente /dame på 31 år med ei datter på 10 som blir 11 år i år. jeg og henne bor i en liten borretslagleilighet som vi kjøpte i 1998 for 145 000 med lån fra kommuen . - etableringslån. nå etter alle disse årene så har jeg funnet min kjærlighet, men problemet er at han kan ikke flytte inn da min leilighet er så liten, kun 64 kvadrat, kun et soverom. så det blir for trangt. men både jeg og han går på attføringstiltak. jeg studerer barne og ungdomsarbeider faget , har kun et år igjen av det og ved siden av så jobber jeg i barnehage som assistent med attførings "lønn". jeg har omkring 16000 i mnd i inntekt. jeg betaler 3700 på felleutgifter og omkring 900-1000 på boliglånet jeg har nå, som er nesten ferdig betalt. han har omkring 10 000 utbetalt. og han bor i en mindre leilighet enn oss. vi har også noe gammel gjeld som jeg driver å betaler på, fra mine yngre dager da jeg klarte å ta opp forbrukslån og ikke klarte å betale dette. veldig dumt så klart. men holder på å gjøre opp. og muligheten er jo der å få betalt alt sammen da denne leiligheten blir solgt. de som har samme type leilighet har fått solgt for 450 000 kr, men min noe mindre da den må pusses opp noe. skal ha takst mann en av dagene. jeg har snakket med husbanken og sagt situasjoen vår med gjeld og boligforhold, og hun anbefalte oss å søke på startlån fra kommunen, da det er rimligere å kjøpe brukt bolig sa hun.

jeg og han har søkt på startlån fra kommunen og er så spente på om vi kan få dette, vi har sett en fin bolig i nærheten som går til 1.1mill, og det er stor og fin plass der til oss tre. men siden vi går på attføring begge to og jeg har denne gjelden så tror jeg ikke at vi får dette.

når jeg fikk lån i 1998 så tok jeg lån med faren til barnet, og han hadde masse anmerkinger, og en vikarjobb, jeg hadde ikke noe jobb den gangen. men vi fikk av kommunen for det.

hva tror dere?? noen der som har fått fra kommuenen når dere har attføring og gjeld?? har så lyst på ny bolig at jeg nesten ikke får sove om natten. :)

Av Taurus den 20/04/2009 - 23:47
3

Tror det er litt forskjellig praksis. Jeg har en ufør venninne som hadde 300.000 i gammel gjeld og hun fikk startlån og faktisk refinansiert den gamle gjelda inn i boliglånet. Her var også de i banken svært hjelpsomme da de visste hun var en stabil betaler.

Uansett så må man jo bare søke hvis man tror det går å betale lånet. Vil jo tror at 1,1 Mill ikke er så mye med to inntekter.
Sikkert klokt å vurdere fastrentelån når dere kommer så langt.

Av Jeg 1985 den 20/04/2009 - 23:55
2

Fra komune er jeg ikke kjent med men de sier som så i bankene at du kan låne 10 gangen av hva du har som start kapital jeg vil tro dette vil da si etter gjelda di er betalt. altså du trenger å betale gjelda først så har du si 350 000 igjen så kan du låne 10 x det med solid inntekt men siden du sitter med attføring vil jeg fåreslå å låne mindre feks låne 800 000 i tilleg da har du 1 150 000 og vil klare å kjøpe bolig pluss å ha litt til uforutsette utgifter. Den 10gangen bør betraktes med en rimlig grense for hva du vil klare å betale tilbake da. om du feks låner fult ut altså 3 500 000 og får rente etter risikoen vil denne bli noe høy ca dagens reente + 3 4 5 6 % avhengig av hvor risikabelt banken syns det er. og da har du avdrag + en høy rentesats av 3 500 000 første gang det vil si noe som avdrag si 10 000 og rente på 35 000 så det sier seg selv at det vil lønne seg å låne mindre når man ikke har solid inntekt fordi da får man høye renter.

Av Anonym den 21/04/2009 - 07:30
3

vi har en finans krise så er det nok litt værre å få lån både her og der? Og tror ikke dere får lån, så lenge dere er på attføring? Men om dere har regnet ut at dere vil klare det? så må dere jo bare søke? Men å refinansiere gammel gjeld inn i boligen nå, det kan du glemme!! Bankene har sagt fra at nå går ikke det, og dere må først betale ned en god del på lånet før det blir aktuelt(huslån) Har en jeg kjenner som var alene mor og fikk etableringslån fra kommunen men det var maks 200 000 hun fikk. Det er ikke så enkelt å få heller.

Av boligkjøper den 21/04/2009 - 07:36
2

ja det kan nok bli vanskelig at vi får lån med attføring, det er jo ikke varig inntekt. så full forståelse for den. og i tillegg at man har annen gjled også på toppen så gjør det nok vanskeligere. men vi har da søkt, og vi får håpe at kommunen godtar dette. har regnet gjennom det og vi vil klare å betale det så sant jeg får solgt min leilighet først da. det kan bli et problem da den jeg bor i er vanskelige å få solgt. mange her som har hatt sine til salgs i flere mndr. så jeg håper jeg får solgt denne slik at det blir noen hundre tusen inn i nye bolig. håper vi får så vi får større plass. men skal ikke ha for store forhåpninger.

Av Anonym den 21/04/2009 - 07:55
2

heldig med å få solgt din leilighet siden folk nå gjerne kjøper mindre og billigere!!

Av Anonym den 21/04/2009 - 08:29
4

Søk om startlån. Men; før du gjør noe som helst med å pådra deg størrre gjeld så må du:

Punkt 1: Du må vite at du klarer å betjene lånet alene, om det er slik at han kun skal bo hos deg uten å ta ansvar for de løpende utgiftene.
Punkt 2: Dere må skrive en samboerkontrakt som også inkluderer de økonomiske forpliktelsene.

Sørg iallefall for å ordne med den økonomiske og juridiske biten.

Av Anonym den 21/04/2009 - 08:50
6

på at eventuelle forsørgertillegg som aleneforelder, samt dobbel barnetrygd, reduseres om du får samboer. Det skulle ikke være så mye i veien for å få startlån når du faktisk sitter med såpass i egenkapital, men du må være sikker på at du ikke får et økonomisk smell om forholdet tar slutt,- dessuten ordne det juridiske slik at det klart fremgår hvem som eier hva. Det er jo du som skyter inn mest her og skal ha ditt tilbake om forholdet går rett vest.

Av Anonym den 22/05/2009 - 22:22
9

Hei!!
Skjønner deg og situasjonen - og dine drømmer...
Nå er jeg uføre trygdet, kjøpte leil. for et par år siden (attføring da), til 400 000. Taksten var 360 000. Jeg hadde 170 000 i egenkapital, etter arveoppgjør. Søkte kommunen om startlån, fikk til svar at jeg tjente for lite - så avslag. Spurte den lokale banken og Gjensidige (siden jeg var tidligere kommuneansatt), avslag av samme grunn. Samme år; fikk mine venner som tjener 1 mill. og en venn som tjener 500 000 i året, det innvilget.
Den andre lokale banken ga meg lån, (nesten som å vinne i lotto) fordi de ikke hadde risiko, pga min egenkapital. Nå har jeg pussa opp, og taksten har steget til over det dobbelte.
Det er veldig trist - men, i realiteten har jeg erfart at en som trygdet, holdes utenfor boligmarkedet.
Nå strekker ikke min økonomi til, så jeg må selge leil. så jeg har noe å leve for (har ikke helse til bare å eksistere lenger) Jeg har 2 barn, og trenger et hjem - etter å ha flyttet i snitt en gang i året, i 25 år. Men - de vurderer ikke søknaden min engang - den kommer i retur pga lav inntekt...
Det hadde overrasket meg om dere fikk lån... så prøv å ikke bli skuffet !! Sender dere en god klem - og håper et under skjer... ;)
En ting er å betale lånet, men, en må ha litt handlefrihet etter at regningene er betalt - og norge er et dyrt land å bo i...

Av Anonym den 28/07/2009 - 02:38
13

Like barn leker bra,men rike leker best.