forkalkning hos hest

Vis som: | |
0

hei :) Jeg trenger noen gode råd fra andre hestefolk. min kjære varmblodsvalakk på 15 år har fått forkalkinger i alle 4 bein og kan kun fungere som kosehest i fremtiden..men er så mange som mener at jeg bør avlive han før han får alltfor vondt..han har ikke noe vondt nå og jeg føler derfor det blir heilt jævlig å avlive han nå. hva mener dere? hvor lenge kan de gå med forkalkninger før de blir halt og må avlives?
dyrlegen mente han kunne leve godt noen år til hvis han ikke fikk store smerter eller overbelastninger.
jeg vil selvsagt at han skal få leve videre men vil ikke at han skal ha vondt heller ! han er så utrolig snill så ser jo aldri på han når han har vondt..han er så vanskelig å lese det på..noen som har erfaringer med forkalkninger? er det noe jeg kan gjøre for å minske smerten utenom å la han hvile?bandasjer o.l?
behandling er utelukket på ham pga graden og hestens alder.
mvh Fortvilet hesteier som vil det beste for hesten sin.

Av Anonym den 25/07/2010 - 21:27
1

på dyrlegen. Du ser det nok på hestens ganglag når forkalkningene gir smerter.

Av Anonym den 15/11/2011 - 13:05
0

Hei :)
Her er det noe info som du kan se på som veterinærer har skrevet.
Men anbefaler å dra til dyrlegen med hesten :) Da får du all den informasjonen du trenger.

Først og fremst til forkalkninger i beina.
Dette skyldes seinskader etter feilbelastninger/skader eller infeksjoner hesten har hatt i musklatur, sener eller ledd. Hvor stor disse forkalkningsskadene er vises kun på røntgenbilder av de aktuelle leddene, men man kan få en god pekepinn på hvor hardt hesten er rammet ved å foreta bøyeprøver av alle ledd og deretter mønstre hesten i skritt og trav. Dette skal gjøres av en erfaren veterinær som vet hvordan man provoserer leddene slik at belastningen blir lik og riktig på alle ledd.
Snubler hesten på flatmark, er dette slett ikke noe godt tegn, og da kan det tyde på at et eller flere ledd har nedsatt bevegelighet - men - her MÅ man undersøke hesten og palpere bein/ledd og mønstre den - før man kan uttale seg.

Forkalkninger kan "slåes opp", dvs. akuttiseres. Dette er årsaken til at jeg anbefaler deg en veterinærsjekk fordi hvis det foreligger aktive betennelser i ledd, så bør disse behandles for å unngå senskader.