Definisjonen av likestilling?

Vis som: | |
1

Kan noen gi meg en fullgod definisjon på hva likestilling betyr? Hva er det spesielt kvinner mener med begrepet likestilling?

Jeg er for likestilling, punktum!

Med dette mener jeg lik lønn for likt arbeid.
Like rettigheter hva gjelder omsorg av barna ved samlivsbrudd.
Begge kjønn må avtjene verneplikt og førstegangstjeneste.
Like krev til forskjellige opptak som skoler, arbeidsliv etc..
Et eksempel på forskjellsbehandling er f.eks krav til fysiske ferdigheter ved f.eks opptak til befalsutdanning i forsvaret. Det stilles større krav til menn enn kvinner, er det likestilling? Eks: Krev til katakteren 6 i fysisk fostring i forsvaret: Menn må kunne løfte 60 kg i benkpress, mens kvinner kun trenger løft 40 kg for å oppnå samme karakter. Tiden man må bruke på 3 km løype er også forskjellig, er dette likestilling?

Hva er lik lønn for likt arbeid?
Eks: En mannlig og kvinnlig tømrer med fagbrev jobber akkord:

Oppgave: Flytte en pakke med bjelker 2" x 8" fra losseplass inn i bygget.

Mannen bærer to og to bjelker av gangen.
Kvinnen bær en og en bjelke.

Er dette likt arbeid, skal begge ha samme lønn?

Mannen har jo faktisk gjort dobbelt så mye på samme tid!

Og en annen ting bare for å tirre dere kvinner:

Uansett, nevn en ting som en kvinne kan gjøre som mannen ikke klarer bedre?
(Glem den med å føde barn, da er debatten på et veldig lavmål. Jeg snakker om praktiske oppgaver i hverdagen, yrker, sportsprestasjoner ... Det finnes ikke en ting i verden som kvinner klarer bedre enn menn..)

Av tutta den 07/04/2006 - 12:48
2

Hei!

Jeg er ei jente på 33 år, jeg vet faktisk ikke om jeg er helt for likestilling, vet jeg får mange jenter i mot meg her og vet vel ikke om jeg klarer å forklare meg helt riktig, men sorry jenter ikke ta det ille opp......

Likestilling er så mangt, kvinner og menn har forskjellig fysikk, det er bevist og slik er det. Ok! det finnes kanskje kvinner som til og med tar 3 bjelker, men de skal du lete lenge etter. Hadde vi vært like i fysikken kunne det vært både menn og kvinner i en og samme konkurranse i f.eks 5-mila, 100 m bryst ol.

Når vi kommer til dette med lik lønn for likt arbeid, så er det også et definisjons-spørsmål, hvilket yrke...??? Noen yrker som krever høy fysikk og styrke er de typiske mannsyrkene, men nå er det slik at til og med leger, sykepleiere, hjelpepleiere ol har forskjellig lønn til tider, der kan det vel ikke skilles så mye. Jobber selv i helse og værre kjeitete greier enn menn når de skal bade en gammel dame på 90 år skal du lete lenge etter, de bruker jo halve dagen....men det er så, vi er skapt forskjellig. Og det tror jeg det er en grunn til, uten å helt vite hvordan jeg skal definere dette.

Ikke for at jeg ga deg et stort svar her, så er jeg for lik lønn for LIKT arbeid, og hvorfor ikke førstegangstjeneste for kvinner? Selv om jeg kanskje synes at mange(ikke alle) gutta har godt av å få jekket seg litt ned i den alderen, er vel ikke noe hemmelighet at jentene blir litt fortere voksne, men for all del, tror jentene hadde hatt godt av å ta tjenesten, kutte ut sminke og moteklær og kanskje sett at verden går videre uten å måtte ta seg godt ut i ny mote.

Som dere skjønner, her er det ikke et medlem av kvinnegruppen Ottar som er ute med fingeren.

Når det gjelder hus, barn og vask har ikke jeg møtt drømmemannen på området, jeg har en fysisk tung jobb i eldreomsorgen(det er ikke bare lett å bære en gammel mann på 90 år som ikke vil være med på sykehus for eksempel), min mann sitter på kontor, begge har 100% jobb, men han er ofte for "sliten" til å engang tenke på at etter jobb så skal klær vaskes, hus vaskes(forhåpentligvis i alle fall hver 14.dag, helst en gang i uka), middag skal på bordet, oppvasken skal fjernes, unger skal i badet, klær skal brettes, vinduer vaskes, støvsugeren går daglig(men ikke med han i styret),dassen skal skrubbes;o) tja, sikkert mange ting fler, men mye gjøres av vane så det er ikke slik man tenker på......så vet ikke helt, her i huset er det i alle fall skjevfordeling og i alle fall hvis man tenker hvem som har den fysiske jobben for 122 kr timen og hvem som sitter på dataen for 300 kr timen.......men for all del, jeg sier ikke at ikke at jobben hans ikke er tung, jeg hadde vel blitt gal av å sitte med tall 8 timer om dagen. Jeg er nemlig veldig glad i nettopp den mannen jeg har jeg;o) Og PS PS! Jeg sier ikke her at han aldri gjør noe, men 90 % av det som blir gjort er det jeg som gjør her hjemme.

Så kjære kvinner som sikkert sier: underkua KJÆRRING! Jeg er ikke underkuet, men jeg tror jeg har øynene såpass åpne at jeg ikke har problemer med å se forskjellen på kvinner og menn. Noen menn hadde ikke engang klart en bjelke, mens noen kvinner kan klare 3. Hovedsaken er bare at generellt ville flest menn klart flere bjelker enn kvinner over tid. Og hvis dere skal gå i mot, prøv med gubben da......jeg klarer det ikke, ikke engang før jeg fikk et handikap.

Av Martine_15 den 07/04/2006 - 13:10
3

Enig med tutta, faktisk.
Syns du bør lese debatten jeg nettopp har lagt inn: "Herregud..!"

Kanskje du lærer noe nytt..?

Av Assman den 07/04/2006 - 13:25
2

Tar av neg hatten for deg, en ekte kvinne.

Men jeg er ikke fornøyd med mannen din *ler*

Han burde bidra mer i heimen.

Ha en fin fin dag og helg

Av Tenker den 07/04/2006 - 22:09
2

Svar på det siste du skrev. Ha flere tanker i hode på en gang, det kan ikke mannen.
Tanken hans er som "lupesyn".

Du har nok et poeng når det gjelder fysisk styrke.

Ellers tror jeg nok det finnes andre yrker, der hodet er verktøyet, at kvinnen han være et hestehode lenger fremme, nett på grunn at hun kan ha flere tanker i hode og kan se mulighetene raskere enn en mann.

Dessute kan hun være rimelig rask med hendene.

Hadde kjønnene blitt enige om å utfylle hverandre i stedet for å knives, jobbet som et team, hadde de blitt uslåelig.

En ting til, kan vi ikke en gang for alle innse at det ER to kjønn.
Jeg ville slettes ikke vert uten det annet kjønn her på jord.

Av tutta den 07/04/2006 - 22:50
1

Jeg skal informere han om at han skal bidra mer, hehe, men om han ikke gjør det så klarer jeg å leve i både rot og støv. Viktigere med hjerterom og ikke minst at folk tør å sette seg ned i sofaen uten å være redd for at de møkker den til, jeg dør ikke av hverken rot eller møkk.

Og du, takk for den med ekte kvinne, første som har sagt det til meg, de fleste tror nemlig ikke helt at jeg mener det jeg mener, de tror jeg prater gutta etter munnen fordi jeg sikkert ikke gidder diskusjonen, men jeg ELSKER diskusjoner så lenge de er saklige.

Ha en god natt.

Klem fra en ekte kvinne, hehe!!!

Tutta

Av torbarstad den 08/04/2006 - 21:24
2

"Med dette mener jeg lik lønn for likt arbeid.
Like rettigheter hva gjelder omsorg av barna ved samlivsbrudd.
Begge kjønn må avtjene verneplikt og førstegangstjeneste.
Like krev til forskjellige opptak som skoler, arbeidsliv etc.."

Alt dette er jeg forsovet enig i.

"Et eksempel på forskjellsbehandling er f.eks krav til fysiske ferdigheter ved f.eks opptak til befalsutdanning i forsvaret. Det stilles større krav til menn enn kvinner, er det likestilling? Eks: Krev til katakteren 6 i fysisk fostring i forsvaret: Menn må kunne løfte 60 kg i benkpress, mens kvinner kun trenger løft 40 kg for å oppnå samme karakter."

Det er da rettferdig. kvinner er i gjenomsnitt fysisk svakere. Kroppen deres er bygd slik at de vanligvis har mindre potensiale til å bli sterke enn menn.

"Oppgave: Flytte en pakke med bjelker 2" x 8" fra losseplass inn i bygget.

Mannen bærer to og to bjelker av gangen.
Kvinnen bær en og en bjelke.

Er dette likt arbeid, skal begge ha samme lønn?

Mannen har jo faktisk gjort dobbelt så mye på samme tid!"

Skal man dømme ut ifra dette bør man jo heller gi lønn etter hvor mange tømmerstokker som bæres, ikke etter kjønn, da det som du sikkert vet, varierer fra person til person.

"Uansett, nevn en ting som en kvinne kan gjøre som mannen ikke klarer bedre?
(Glem den med å føde barn, da er debatten på et veldig lavmål. Jeg snakker om praktiske oppgaver i hverdagen, yrker, sportsprestasjoner ... Det finnes ikke en ting i verden som kvinner klarer bedre enn menn..)"

Lage mat, lære språk, se detaljer, strikke, få gode karakterer, kanskje er de også bedre på tegning maling. Kunne sikkert kommet på mye mer. Dette går jo selvfølgelig begge veier og varierer fra person til person, men det finnes mange ting som kvinner generelt er flinkere til en menn.

Av Mannselv den 09/04/2006 - 22:49
1

At ikke menn kan:
Lage mat: Hvem vinner VM i kokkelering?
Lære språk: Jeg snakker og forstår 5 språk
Strikke: Har strikket litt i yngre dager, pannebånd, ikke noe spes vanskelig.
Gode karakterer: Best i klassen fra 1-9, og best i matte, engelsk, norsk, historie, samfunnsfag i vdg.."=!
Tegning/maling: Michelangelo, DaVinci, Munch, Piccasso, Rembrandt,Dali,Nerdrum osv...
kommer du på mere, skal jeg svare etter beste evne;)!

Av Mannselvtenkende den 09/04/2006 - 22:53
1

Hva vet vel du om mannens tanker, hva vet du om ikke mannen gjennomskuer men holder klokelig kjeft, hva vet du om å ha flere tanker i hodet? Om å være raskest ute i å se mulighetene kan diskuteres, mine opplevelser er ulike dine!

Av Assman den 10/04/2006 - 06:33
1

Mannselv svarer akkurat det jeg ville svare.

Det finnes ikke en eneste praktisk ting en kvinne kan gjøre som en mann ikke kan gjøre bedre.

Ref. svarene til mannselv.

Alt som har med hurtighet, styrke, håndtverk what ever, menn har alltid vært og vil alltid bedre i alt! Uten unntak!

Av torbarstad den 10/04/2006 - 09:53
1

Husk at dette var utsagnet jeg svarte på:

"Uansett, nevn en ting som en kvinne kan gjøre som mannen ikke klarer bedre?
(Glem den med å føde barn, da er debatten på et veldig lavmål. Jeg snakker om praktiske oppgaver i hverdagen, yrker, sportsprestasjoner ... Det finnes ikke en ting i verden som kvinner klarer bedre enn menn..)"

Jeg prøver ikke hevde at kvinner er bedre enn menn, da menn har flere områder der de i gjenomsnitt er bedre enn kvinner, men det finnes også ting som kvinner er bedre enn menn på. Å hevde at "Det finnes ikke en ting i verden som kvinner klarer bedre enn menn", som ver påstanden jeg svarte på, blir galt. Nå snakker jeg helt på det generelle plan. At du er supergod på språk og var kjempeflink på skolen hindrer ikke at kvinner i gjenomsnitt er bedere enn menn på disse områdene. Det betyr heller ikke at menn er dårlige på disse områdene, eller at du er et av få unntak, men i gjenomsnitt vil jentene være bedre.

Kvinner bedre på språk: http://www.nrk.no/programmer/tv/test_nasjonen/3098300.html

Kvinner får bedre karakterer: http://www.novanyheter.no/index.php?option=com_content&task=view&id=624&Itemid=54

Av torbarstad den 10/04/2006 - 09:56
1

"Lage mat: Hvem vinner VM i kokkelering?"

Menn. Men ta en tilfeldig kvinne og en tilfeldig mann. Hvem lager best mat?

"Strikke: Har strikket litt i yngre dager, pannebånd, ikke noe spes vanskelig."

Her er det vel neppe noe genetisk som gjør at kvinner er bedre, men flere kvinner kan strikke.

"Tegning/maling: Michelangelo, DaVinci, Munch, Piccasso, Rembrandt,Dali,Nerdrum osv..."

Her har jeg vel egentlig ikke noe dokumentasjen, det er bare ett inntrykk jeg har fått.

Av Mannselv den 10/04/2006 - 15:48
1

Unge kvinner er bedre enn unge menn til å kjøre bil og burde derfor ha lavere forsikringspremie enn unge menn! Kan være at kvinner ikke er innvolvert i like kraftige bil-ulykker som menn, men jeg hevder det er et flyktig begrep. Ja, når det gjelder bilkjøring er vel damer noe mer forsiktige av seg og kjører gjerne en 20km under fartsgrensen! Poenget mitt er det kjøretekniske men dette blir bare teser;) Hva om jentene på 18år, hadde rast av sted i samme fart som guttene i samme alder dvs mellom 100-300 km i timen, hvordan hadde ulykkes-statistikken sett ut da? Samtlige av dem jeg kjenner hevder at jentene bruker lengre tid på å lære seg å kjøre bil enn det guttene gjør! Rødstrømpene har i alle år prøvd å vri virkelighets-fokus uten å i det hele tatt ta for seg hele spekteret. Derfor syns jeg at vi skal gjøre en landsomfattende prøve hvor alle med sertifikat kvinner og menn skal gjennomføre omfattende tester som gjelder kjøreegenskap og situasjons-bedømmelse/beherskelse. Ta for seg reaksjonstiden, manøvrering, kontroll av kjøretøy og observasjon av trafikkbildet, dette skal være avgjørende og sette punktum for all diskusjon inntil neste kontroll ev. melder seg! Tror jeg vet resultatet på forhånd, (vel å merke hvis gutta tar det seriøst);) Jeg vil også oppleve å se jenter overta mannsrollen, ikke bare i godt lønnede yrker som f.eks. direktører, styreleder osv. Jeg etterlyser derfor at kvinner i like stor grad som menn søker seg til mannsdominerte områder som f.eks. Stillas-arbeider, Skogs-drift, Trålfisker, Betong-rehabilitering, kullgruver i svalbard osv,osv... tjenestegjøre med skarpe magasin i Afganistan og Irak osv.. Melde seg inn i fremmedlegionen på like prinsipper som menn, måte tåle å ta imot kjeft på samme nivå som menn, bare for å nevne noen. Kanskje finnes det ei eller to i disse yrkene, men det jeg vil se er en 50/50 situasjon. Lønna skal være akkord-basert og derfor rettferdigjøre lik lønn for likt arbeide. Dette er en oppfordring til alle kvinner!

Av Hei HEi den 12/04/2006 - 20:22
1

Det du sier er helt galt!
Faktuelle undersøkelser viser at menn har i gjennomsnittet en større hjerne enn kvinner.
I tilegg er det slik at menn skjerper konsentrasjonen under stress.
Kvinner får problemer med å konsentrere seg.
Dette gjelder selfølgelig ikke alle, men de fleste.
Det som kvinner generelt er desidert flinkest på, er nok omsorg.
Det du kanskje har rett i, er det at mange kvinner er mer utspekulererte enn menn.
Du trenger bare å gå til en skole. Når gutta krangler, så sloss de kanskje litt og blir ferdig med det. Jentene lager derimot intriger og pønsker ut planer. Et eksempel var ei jente som ble kidnappet av noen andre jenter. De klippet bort håret hennes, tok blekk på klærne og mye annet.
Desverre finnes det også kvinner som ikke er omsorgsfulle.
Da blir de som sagt <<terorister>>.
En annen ting er også det et menn har en trang til å komme seg frem i livet.
Denne er det flere menn enn kviner som har. Bare se f. eks på hvem som styrer her i landet.
Det er nok ikke det at menn holder kvinnen ute (for de er slemme og spiser barn, men heller det at de fleste kvinner ikke har interesse i lederverv.

Av svaret mitt til deg... den 14/09/2006 - 18:46
1

skjønner virkelig hvorfor du kaller deg assman for det passer, du er en ass!
er ganske så enig med deg på allt du skrev untatt det siste..
typisk menn, kan ikke engang innrømme at kvinner er bedre, like gode, eller i det minste gjør en ting bedre...
du er bare redd for at kvinner skal få makta å må komme med slike dumme uttalelser...
er enig med en ting da, menn er myyyyye flinkere til å VOLDTA, SLÅ, MISHANDLE, RANE, DREPE, STARTE KRIG, VÆRE PEDOFILE, UTØVE PSYKISK OG FYSISK MAKT FOR Å VÆRE "BEST"++++ der har dere vunnet HELT OVERLEGENT!! GRATULERER!

itillegg dette med jobb, selvfølgelig ER menn sterkere... HALLO??? det vet jo alle, dere skal være strekere, det har dere alltid vært fra naturens side... det er derfor kvinner har "lettere" krav i militæret... vi er ikke like sterke, så da sier det seg selv at 40 blir sikkert det samme som 60kg for kvinner, ellers hadde de jo latt kvinner ta 60 også da...

jeg kan vedde på at kvinner kan ta vare på syke, gammle, handicappede, unger, rydde, vaske,vise følelser og snakke om følelser mye bedre, dekorere, og plukke ut klør bedre gjøre allt i huset MYYYE bedre enn menn.. ++ mange "jente" ting som dere gutta selvfølgelig ikke synes teller like mye som "menn" ting.. men det er jo fordi dere er menn...
menn sovner etter sex somregel, hvorfor?? fordi de får altfor mye STRESS hormoner, de er ikke vant til så mye stress.. kvinner sovner ikke... hvorfor? fordi vi er vannt til mye stress.....

hmmmm.... hvem bryr seg om denne debatten? vet ikke hvorfor jeg egenlig gidder å skrive her, komem ringen vei lell, når det er helt tydelig at du er en sånn "idiot-mann" (sorry uttrykket) som tror dere kan gjøre allt best, å må komme med slike uttalelser fordi du kan ikke la kvinnene være best på noe, det er bare slikt svake menn kan si.. en ekte mann har ikke problem med å innrømme at kvinne rer bedre på noen områder, for det er slik ekte likestilling er.. ikke at en er best, osv osv...

kvinen rog men ahr sikekr tlike mange gode/dårlige valiteter, men du må bare åpne øynene og være villig til å se det, noe du tydligvis ikke er...

Av Lisa den 14/09/2006 - 18:54
1

herregud for en idiot du er hehe!
begynner å ramse opp alle gode karr du fikk osv..
mange som ikke er som deg, du representer ikke hvordan menn er da...
å seff er det flere kjente menn fordi kvinner måtte jo være hjemme før i tida, ikke jobb, ikke utdanning, så det er en selvfølge at de fleste "store" er menn fordi de var de eneste som fikk lov til å være det.. er mange kvinner som er kjente å, men jeg bryr meg ikke om å ramse opp,kommer ingen vei med det vettu fordi du komme rvell tilbake og tilbake for å "vinne" debatten... haha